Tipuri de carnet de conducere: Ce poți conduce în funcție de categorie?

31.01.2023


Da, poți conduce aproape orice! Dacă îndeplinești cerințele impuse de lege, poți conduce absolut orice dorești. Singura condiție este să știi asemănările, dar și diferențele între toate cele 17 tipuri de carnet de conducere. Fiecare categorie a permisului de conducere permite conducerea unui anumit ansamblu de vehicule.

Dacă ești curios să afli mai multe detalii despre aceste categorii permis, cât și despre oportunitățile pe care fiecare categorie ți-o oferă, atunci te invităm să rămâi alături de noi până la final. Am pregătit pentru tine un super articol în care vom dezvolta fiecare categorie de permis de conducere.

Haide să vezi care sunt cele mai importante lucruri pe care le vei afla astăzi de la noi!

  • Tipuri de carnet de conducere: care sunt cele 17 categorii de permis?
  • Ce înseamnă masă totală maximă autorizată pentru fiecare categorie?
  • Categoria A
  • Categoria B
  • Categoria C
  • Categoria D
  • Categoria Tr
  • Ce reprezintă un autovehicul trăgător din categoria B?
  • Ce subcategorie permite conducerea unui autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă este mai mare de 750 kg?

Tipuri de carnet de conducere: care sunt cele 17 categorii de permis?

tipuri de carnet de conducere categorii

Tu știi care sunt reglementările legislative în domeniul auto? În principiu, dacă ai cel puțin vârsta minimă admisă de lege, poți opta pentru aproape oricare dintre cele 17 tipuri de carnet de conducere.

Ca să îți poți face o idee clară despre cele 17 tipuri de carnet de conducere, trebuie să le vizualizezi ca pe 5 mari categorii: A, B, C, D și Tr. Acestea fac referire la motociclete și cvadricicluri, autovehicule, ansamblu de vehicule de mare tonaj, vehiculele destinate transportului de persoane, cât și tractoare.

Permisul de conducere se obține cu mare ușurință dacă alegi cursurile legislative și de conducere oferite de instructorii școlii de șoferi TEO. Așa că, fii fără griji, dacă alegi să te înscrii pe VreauPermis.ro pentru oricare dintre cele 17 tipuri de carnet de conducere, vei fi admis din prima.

Vârsta minimă admisă din punct de vedere legal pentru obținerea permisului de conducere este de 16 ani pentru categoriile de permis de conducere A1 și AM. În timp ce pentru categoriile C, CE, D, D1, D1E și DE trebuie să ai minimum 21 ani, respectiv 24 ani pentru a susține examenul auto.

Ce înseamnă masă totală maximă autorizată pentru fiecare categorie?

Masă totală maximă autorizată poate însemna lucruri total diferite în funcție de fiecare dintre cele 17 tipuri de carnet de conducere. De regulă discutăm despre greutatea ansamblului auto sau de vehicul, după cum este încadrarea auto.

Categoria A

Dacă ne referim la categoria A (A1, A2 și AM), atunci masa maximă autorizată variază între: 180 kg fără ataș, până la 430 kg și chiar mai mult, în funcție de tipul motocicletei. În momentul în care te decizi asupra unei motociclete, recomandarea noastră ar fi să discuți detaliile cu instructorul tău auto.

Categoria B

În schimb, pentru ansamblul de vehicule din categoria B (B Extins, B1 și BE) o masă totală maximă autorizată poate să varieze între 3.500 kg pentru vehiculul trăgător și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este de 750 kg și poate ajunge la peste 4250 kg cu o remorcă de 750 kg. Mai sunt și excepțiile de până în 550 kg pentru vehiculele destinate categoriei B1.

Categoria C

În cazul unui autovehicul din categoria C (C1, C1E sau CE) ansamblul de vehicule este construit pentru transportul de mare tonaj. Prin urmare, acest aspect este reflectat în greutatea ansamblului: masa autorizată este mai mare de 3.500 kg și poate ajunge până la 12.000 kg, iar pentru remorcă pornește de la o masă mai mare de 750 kg și poate ajunge până la 3.500 kg.

Categoria D

Fiind vorba despre categoria transportului de persoane, categoria D sau D1, de principiu, dispune de mai multe tipuri de remorcă a cărei masă totală maximă autorizată pendulează între 750 kg și mult peste. Mai trebuie să reții și faptul că ansamblurile de vehicule din categoria D sau D1 sunt destinate șoferilor cu vârsta minimă de 24 ani.

Categoria Tr

Tractoarele dispun de propria lor categorie auto. Tocmai de aceea, nici masa maximă autorizată nu este neapărat specificată. La fel ca în cazul motocicletelor, recomandarea noastră ar fi să discuți direct cu instructorul tău auto, întrucât totul depinde de vehiculul pe care îl alegi.

Ce este un ansamblu format dintr un autovehicul trăgător din categoria B?

autovehicul

Nu te speria de denumirea tehnică. Un ansamblul de vehicule format dintr un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este de 750 kg este întocmai ceea ce am descris până aici. Practic sunt două tipuri diferite de produse auto: un autoturism și o remorcă.

Autoturismul trăgător trebuie să dispună de 7 scaune în afara locului conducătorului și să nu depășească 130 km/h pe autostrăzi, 100 km/h pe drumurile expres și naționale europene, iar pentru celelalte categorii de drumuri viteza maximă autorizată este de 90 km/h.

Ce subcategorie permite conducerea unui autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă este mai mare de 750 kg?

În afară de două tipuri de carnet de conducere (B și B1), celelalte două subcategorii permit conducerea unui astfel de ansamblu. Singura condiție impusă pentru subcategoriile B Extins (sau 96) și BE este aceea ca întregul ansamblu (cu remorcă sau semiremorcă) să nu depășească 4.250 kg.

Un alt aspect foarte important este acela că indiferent de remorcă sau semiremorcă, ansamblul de vehicule dispune de un număr de locuri pe scaune pentru maximum 8 pasageri. Nu are importanță că vorbim despre B, BE sau B Extins, capacitatea este tot de 8 locuri pe scaune.

Vrei să iei permisul din prima? Înscrie-te la cursurile auto pe VreauPermis.ro!

Te-ai gândit să dai de permis? Felicitări! La școala de șoferi TEO ai la dispoziție 17 tipuri de carnet de conducere din care să alegi varianta potrivită pentru tine. Punem la bătaie cele mai explicite cursuri de legislație rutieră și instructori specializați în conducere defensivă și prudentă.

Așadar, dacă alegi să te înscrii pe VreauPermis.ro, nu doar că vei învăța să conduci, ci vei afla și cum să te descurci într-un trafic haotic ca cel din marile orașe ale României. Diferit de oricare altă școală de profil, la TEO dispui inclusiv de ore de conducere în poligonul propriu! În acest fel, vei fi pregătit să înfrunți aglomerația și agitația drumurilor publice! Te așteptăm la cursuri!




Galerie Parc Auto


Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro

PARTENERI