Sancțiunile prevăzute de Codul Rutier pentru trecerea pe rosu la semafor

18.04.2023


Ai trecut pe roșu la semafor? Indiferent că nu mai aveai răbdare să se facă verde sau pur și simplu te grăbeai să ajungi undeva urgent, legea rutiera sancționează sever trecerea pe rosu la semafor. Aceasta este una dintre cele mai imprudente acțiuni pe care le poți face în postura de conducător auto.

În ciuda faptului că este o infracțiune gravă, mulți șoferi consideră că trecerea pe culoarea rosie a semaforului este justificată de graba de a ajunge mai repede la destinație. Nerespectarea culorii roșie a semaforului, indiferent că vorbim despre categorii permis de vehicule sau autovehicule, reprezintă o faptă pedepsită penal.

Această atitudine poate avea consecințe devastatoare, respectiv pagube materiale și morale, nu numai pentru șoferul imprudent, ci și pentru ceilalți participanți la trafic. Atunci când treci pe roșu, îți pui în pericol nu doar propria viață, ci și viața altor oameni.

Există riscul de a provoca un accident grav, care poate duce la rănirea sau chiar la moartea altor persoane. Mai mult, nerespectarea culorii semaforului poate atrage după sine puncte de amendă rutieră, probleme penale și chiar ți se poate reține permisul de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Informații utile pe care le vei afla din acest articol:

  • De ce nu respectă șoferii culoarea rosie a semaforului?

  • Ce prevede Codul Rutier în cazul trecerii pe roșu?

  • Câte puncte de amendă primesc șoferii care nu respectă culoarea roşie a semaforului?

  • Reținerea dreptului de a conduce pentru nerespectarea culorii semaforului

  • Trecerea pe rosu la semafor poate atrage sancțiuni penale

De ce nu respectă șoferii culoarea rosie a semaforului?

circulatia rutieră

Trecerea pe rosu la semafor poate avea consecințe grave și poate pune în pericol o mulțime de vieți: pe a ta, dar și pe a celor din jurul tău. Dar, dincolo de pericolele iminente, mai sunt și câteva probleme penale pe care trebuie să le ai în vedere pentru nerespectarea culorii semaforului.

Mulți șoferi trec pe roșu la semafor, ignorând pericolele implicate din grabă. Cu toate acestea, este important să ne amintim că respectarea semafoarelor și a regulilor de circulație este esențială pentru siguranța noastră și a celorlalți participanți la trafic. În loc să treci pe roșu din graba de a ajunge mai repede la destinație, ar trebui să îți planifici călătoriile în avans și să aloci suficient timp pentru a ajunge la destinație în siguranță.

În loc să își caute scuze pentru a justifica comportamentul imprudent, șoferii ar trebui să respecte regulile de circulație și să se asigure că sunt mereu atenți la drum și la ceilalți șoferi din jur. Siguranța în trafic trebuie să fie întotdeauna prioritatea numărul unu a oricărui participant la trafic.

Ce prevede Codul Rutier în cazul trecerii pe roșu?

În România, trecerea pe culoarea roșie a semaforului nu este doar o încălcare a regulilor de circulație, ci și o contravenție care poate fi sancționată cu amendă penală și puncte de penalizare.

Mai exact, legea prevăzută în Codul Rutier susține că șoferul sau "conducătorul de vehicul are obligația să se conformeze semnificației luminii roșii fixe sau intermitente a semaforului amplasat la intersecție, deși aceasta nu este susținută de semnalul acustic de avertizare a începerii mișcării vehiculelor din sensul perpendicular cu cel al său."

Prin urmare, în cazul în care un șofer trece pe roșu, poate fi sancționat cu puncte-amendă, în funcție de gravitatea contravenției și de vechimea permisului de conducere. În plus, șoferul poate primi și 4 sau 5 puncte de penalizare, în funcție de gravitatea faptei. De asemenea, în anumite cazuri, poate fi dispusă și măsura complementară a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile.

Câte puncte de amendă pot primi șoferii care nu respectă culoarea roşie a semaforului?

Acum totul depinde și de tipul de contravenție pe care ai putea sa o comiți. Spre exemplu, dacă nu respecți semnificația culorii roșii a semaforului și nu acorzi prioritate pietonilor care se află pe trecere, atunci se consideră că ai comis o contravenție serioasă și se aplică sancțiunea de 6 puncte de amenda.

În România, conform Legii nr. 132/2017 privind prevenirea și combaterea corupției, Codul Rutier și alte legi conexe, șoferii care nu respectă culoarea roșie a semaforului pot primi un număr de 4 sau 6 puncte de amendă, în funcție de circumstanțele în care a fost comisă contravenția.

În schimb, nerespectarea culorii semaforului care nu pune în pericol siguranța celorlați participanți la trafic și nu încalci alte reguli de circulație, atunci se aplică doar clasa de 4 puncte de amendă.

Mai mult decât punctele de amendă, trecerea pe rosu la semafor poate atrage suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Din acest motiv, este important să fii în permanență la semafoarele din trafic și să îți respecți obligațiile de conducător auto, pentru a evita astfel sancțiunile și, de fapt, pentru a-ți asigura siguranța și a celorlalți participanți la trafic.

Șoferii riscă reținerea dreptului de a conduce pentru nerespectarea culorii semaforului

suspendarea dreptului de conducere auto

Cea mai mare sancțiune prevăzută de Codul Rutier este să ți se rețină permisul de conducere. În cazul în care comiți o infracțiune gravă prin nerespectarea culorii semaforului, riști reținerea dreptului de a conduce, pentru o perioadă de timp determinată.

Conform Codului Rutier, reținerea dreptului de a conduce se poate aplica atunci când șoferul comite o infracțiune care pune în pericol siguranța traficului rutier, inclusiv prin nerespectarea semaforului. Durata reținerii dreptului de a conduce poate varia de la 30 de zile până la 90 de zile, în funcție de gravitatea infracțiunii.

Potrivit legii, trecerea pe rosu la semafor poate atrage sancțiuni penale

Trecerea pe rosu la semafor care duce la producerea unui accident rutier cu consecințe grave, consecințele pot fi penale. În astfel de cazuri, autoritățile pot decide să deschidă o anchetă penală pentru a investiga evenimentul pentru a determina cine este responsabil pentru accident.

Dacă se stabilește că șoferul care a trecut pe roșu la semafor este vinovat pentru producerea accidentului, acesta poate fi sancționat penal. Sancțiunile penale pot varia de la amendă la închisoare sau chiar ambele.

În plus, acest tip de sancțiuni penale poate avea și consecințe pe termen lung asupra carierei de conducător auto. În orice caz, este important să reții faptul că astfel de infracțiuni sunt tratate cu seriozitate și pot avea consecințe serioase pentru cei implicați.

Respectă regulile de circulație și fii prudent!

Dincolo de sancțiunile iminente, trecerea pe rosu la semafor poate atrage după sine un accident care te va afecta toata viața. Prin urmare, respectarea regulilor de circulație te ajută să eviți astfel de situații neplăcute în trafic și să previi încălcarea legii.

De aceea, este important să cunoști regulile, semnele de circulație și să le aplici corect în timpul deplasării. În plus, trebuie să fii prudent și să te adaptezi la condițiile de trafic, să fii atent și la ceilalți participanți la trafic și să păstrezi o distanță corespunzătoare între vehiculul tău și celelalte vehicule. Iar dacă simți că ai nevoie de câteva cursuri de conducere, te invităm să te înscrii la câteva ore de conducere pe VreauPermis.ro!




Galerie Parc Auto


Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro