Permis de conducere expirat: ce trebuie să faci?

29.11.2022


Tu ai idee când îți expiră permisul de conducere sau dacă folosești un permis auto expirat? Data de valabilitate este delimitată pe categorii permis. Așadar, în funcție de vehiculul tău, permisul de conducere poate să fie valabil între 5 și 10 ani.

Deși data de valabilitate este înscrisă pe act, DRPCIV nu te va notifica în prealabil pentru permisul auto expirat. Așa că ar fi bine să găsești articolul nostru cu cel puțin câteva luni înainte de expirarea termenului de valabilitate al permisului auto.

Am pregătit pentru tine un ghid special cu tot ce trebuie să știi și să faci pentru schimbarea unui permis de conducere expirat. Spre deosebire de alte proceduri, nu vei avea atât de mult de umblat. Dincolo de câteva acte pe care trebuie să le pregătești, poți face programare online pentru preschimbarea permisului de conducere.

Cuprins:

 1. Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat permisul de conducere?
 2. Programează-te online pentru preschimbarea permisului
 3. Achită taxa pentru eliberarea unui nou permis auto
 4. Mergi la medicul de familie pentru a obține fișa medicală
 5. Pregătește dosarul de acte necesare schimbării permisului de conducere
 6. Depune actele de preschimbare permis de conducere expirat
 7. Așteaptă livrarea permisului de conducere

1. Ce trebuie să faci dacă ți-a expirat permisul de conducere?

Dacă tocmai ai verificat termenul de valabilitate și verdictul indică un permis de conducere expirat, trebuie să te înarmezi cu răbdare. Urmează o perioadă în care va trebui să faci câteva drumuri pentru obținerea tuturor documentelor necesare eliberării unui nou permis auto.

Procesul de preschimbare nu este unul complicat, iar documentele se obțin ușor atunci când știi concret unde trebuie să mergi și ce acte trebuie să depui. Pe scurt, trebuie să îți faci o programare la DRPCIV pentru a înainta cererea de eliberare a permisului auto, să achiți contravaloarea taxei pentru permise de conducere și să faci dovada plății.

Imediat după, va trebui să faci o scurtă vizită medicală în urma căreia să fii declarat apt de condus. Fișa medicală trebuie depusă împreună cu celelalte acte la Serviciul Public Comunitar – Regim Permise de Conducere. Imediat ce solicitarea a fost primită, permisul auto va fi al tău în doar câteva zile. Par multe etape, însă vei vedea că procedura nu este complicată.

2. Programează-te online pentru preschimbarea permisului

programare online permis de conducere expirat

Înainte de toate, asigură-te că verifici calendarul programărilor pentru depunerea actelor de preschimbare permis de conducere expirat. Cel mai simplu mod în care te poți asigura că nu bați drumul degeaba până la Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere este să îți faci programare online.

Nu trebuie decât să intri pe site-ul DRPCIV, să îți completezi datele înscrise pe actul de identitate și să selectezi ziua și ora în care dorești să depui documentele de preschimbare ale permisului auto. Orele programărilor sunt respectate și nu vei fi nevoit să mai aștepți la coadă pentru eliberarea noului permis.

3. Achită taxa pentru eliberarea unui nou permis auto

Imediat după efectuarea programării, trebuie să plătești taxa pentru eliberarea noului permis auto. Dincolo de achitarea taxei, pasul cel mai important este să faci dovada plății, pentru a pune chitanța la dosarul de acte pentru schimbarea permisului auto.

Contravaloarea taxei de permis este de 89 lei și poate fi achitată online fie prin portalul Ghiseul.ro ori direct pe site-ul DRPCIV. Desigur, în cazul în care îți dorești să faci plata în numerar, poți face o vizită la cel mai apropiat sediu CEC Bank.

4. Mergi la medicul de familie pentru a obține fișa medicală

consult medical permisul auto

Vizita medicală te va aduce cu un pas mai aproape de obținerea fișei medicale pe care trebuie să o atașez dosarului de acte pentru preschimbarea permisului auto expirat. Primul lucru pe care trebuie să îl faci, așadar, este să mergi la medicul tău de familie pentru a primi adeverința care atestă că ești apt de șofat.

Imediat ce o primești, te poți duce la o unitate medicală autorizată pentru examenul medical. În urma unei examinări riguroase, instituția medicală îți va elibera fișa de care ai nevoie pentru a pregăti dosarul documentelor pentru schimbarea permisului de conducere.

5. Pregătește actele necesare schimbării permisului de conducere

După efectuarea examenelor medicale, ca să îți schimbi permisul expirat, trebuie să pregătești câteva acte, unele în original, altele copie și original. Lista documentelor nu este mare, iar pe majoritatea deja le ai la îndemână. În orice caz, dacă îți dorești ca procesul să se finalizeze rapid, asigură-te că nu îți lipsește nimic.

Cererea de schimbare a permisului trebuie să fie însoțită de următoarele documente:

 • actul de identitate în original și copie
 • dovada plății taxei de permis în valoare de 89 lei
 • vechiul permis de conducere expirat
 • fișa medicală

6. Depune actele de preschimbare permis de conducere expirat

Imediat ce ai pregătit toate documentele menționate mai sus, revenim la primul punct: onorarea programării online pentru depunere. În funcție de ziua și ora la care ai fost programat, recomandăm să ajungi la DRPCIV cu cel puțin 10 minute înainte, pentru a evita orice surpriză.

Este responsabilitatea titularului și doar a acestuia să depună actele pentru schimbarea permisului. Altfel spus, nu poți face procură pentru desemnarea unui reprezentant legal care să se ocupe de cererea de schimbare a permisului în locul tău.

7. Așteaptă livrarea permisului de conducere

preschimbarea permisului original

O dată ce ai terminat de depus actele, funcționarul îți va elibera dovada înlocuitoare a permisului de conducere cât timp trebuie să aștepți actul oficial. De regulă, perioada de așteptare a noului permis nu durează mai mult de 15 zile lucrătoare.

Evită situațiile neplăcute verificând valabilitatea permisului tău de conducere!

Nu cred că este cazul să îți spunem, însă circulația pe drumurile publice cu un permis expirat poate atrage o serie de penalități. Poliția Rutieră nu este îngăduitoare cu șoferii care nu își verifică cu atenție documentele auto.

Prin urmare, în cazul în care nu vrei să riști penalizări de până la 1.160 lei și puncte de amendă, îți recomandăm să verifici cu regularitate valabilitatea tuturor documentelor auto înainte de a porni la drum.
Galerie Parc Auto


Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro

PARTENERI