Parcarea cu spatele: 8 lucruri esențiale pe care trebuie să le aplici pentru a face o parcare perfectă

01.03.2023


Parcarea cu spatele poate fi o provocare chiar și pentru cei mai pricepuți șoferi. Și nu este o rușine în a recunoaște că nu stăpânești regulile de parcare laterală cu spatele. Este chiar primul pas în executarea unei manevre corecte!

Chiar dacă înveți să parchezi corect autoturismul la scoala de soferi, se poate întâmpla ca, din diverse motive, de trafic, din neatenție sau teamă, să nu execuți corect sau, poate, suficient de eficient manevra de parcare laterala ori gararea cu spatele.

Însă, odată ce o vei stăpâni cele 8 sfaturi pentru executarea unei parcări corecte, vei avea mult mai multă încredere în tine și vei reuși să parchezi mai ușor și mai precis. Astăzi ne-am propus să îți explicăm punctual felul în care trebuie să controlezi mașina pentru a face parcarea cu spatele perfect!

Hai să vedem care sunt cei 8 pași care te duc mai aproape de o parcare perfectă:

  1. Asigură-te că locul de parcare este suficient de încăpător pentru masina ta

  2. Înainte de a executa parcarea cu spatele, semnalizează-ți intenția!

  3. Folosește-te de oglinzile laterale ca să îți stabilești punctele de reper corect

  4. Virează maxim dreapta și plasează schimbătorul pe poziția marșarier

  5. Înainte de a porni mașina, asigură-te că poți executa manevra de deplasare

  6. Poziționează mașina paralel cu bordura, într-un unghi de 45 de grade

  7. Virează maxim stânga și apoi apropie ușor masina de bordura laterala

  8. Când ești în linie cu bordura alternează față-spate pentru a te orienta corect

Ce este atât de special la parcarea cu spatele?

masini parcate parcare laterala

Nu este un instructor auto la școala de șoferi TEO să nu se fi confruntat cu situația de „panică” în rândul cursanților care urmau să execute manevra de parcare laterala sau parcare cu spatele. De ce oare? Parcarea cu spatele nu este o cursă cu obstacole și vei înțelege în scurt timp de ce spunem acest lucru.

Este adevărat că pe parcursul orelor de condus, această manevră, în mod deosebit, poate părea intimidantă, dar cu practică și îndemânare vei vedea cât de simplu și sigur poate fi executată o parcare corectă cu spatele.

Parcarea cu spatele îți oferă mai mult control asupra mașinii tale și a manevrelor pe care le faci la volan. În timp ce mergi înainte, vederea ta poate fi obstrucționată de alte vehicule sau de obstacolele din jurul tău, dar parcarea cu spatele îți permite să ai o vizibilitate mai bună a spațiului înspre care te deplasezi.

Oglinda retrovizoare și oglinzile laterale vor fi cele mai bune prietene ale tale pe tot parcursul executării manevrei de parcare. La fel de important este și geamul din spatele pasagerului din dreapta. Vei vedea curând care sunt cele 8 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când faci o parcare laterala, respectiv o garare cu spatele.

1. Asigură-te că locul de parcare este suficient de încăpător pentru masina ta

De câte ori ai încercat să-ți parchezi autoturismul într-un loc de parcare unde nu ai reușit până într-un final să execuți manevra? Dacă gararea sau chiar parcarea laterala ți-au dat bătăi de cap, se prea poate ca locul de parcare să nu fi fost corect ales. Când alegi locul de parcare, verifică și în funcție de volumul pe care îl are mașina ta.

Dacă încerci să parchezi într-un spațiu prea mic, există riscul să atingi alte mașini sau să lovești bordura, ceea ce poate duce la zgârieturi sau alte daune suplimentare pentru autoturismul tău. Un loc de parcare suficient de încăpător îți oferă mai mult spațiu pentru a efectua manevra, ceea ce înseamnă că vei putea parca autoturismul mai precis și mai ușor.

2. Înainte de a executa parcarea cu spatele, semnalizează-ți intenția!

volanul dreapta

Dacă ai finalizat recent cursurile școlii de șoferi, atunci știi cât este de importantă semnalizarea în momentul condusului. Indiferent de sensul de mers (înainte sau înapoi) ori de ceea ce urmează să faci, atunci când vrei să muți schimbătorul de viteze pe o altă poziție, trebuie să semnalizezi. La fel se întâmplă și cu parcarea cu spatele.

Înainte de a executa o manevră de parcare laterală sau garare cu spatele este important să îi informezi pe ceilalți participanți la trafic despre intenția ta de deplasare și pentru a preveni accidente auto.

Semnalizarea cu suficient timp înainte îi va alerta pe ceilalți conducători auto să încetinească și să evite să se apropie prea mult de autoturismul tău, astfel încât să poți executa manevra în siguranță.

3. Folosește-te de oglinzile laterale ca să îți stabilești punctele de reper corect

Scopul oglinzilor laterale este vital în realizarea corectă a unei parcări cu spatele. Acestea îți oferă o perspectivă suplimentară asupra mașinii tale și asupra mediului înconjurător, permițându-ți să te orientezi și să te deplasezi în spațiul disponibil cu mai multă precizie.

Asigură-te că oglinzile laterale sunt reglate în mod corespunzător. Acestea trebuie să ofere o vedere clară asupra zonei din spatele mașinii tale și a spațiului înconjurător. Reglează oglinzile astfel încât să poți vedea atât partea din spate a mașinii, cât și zona din spatele acesteia.

4. Virează maxim dreapta și plasează schimbătorul pe poziția marșarier

cutie de viteză

Pentru a reuși o parcare cu spatele, trebuie să ai o tehnică bună și să fii concentrat pe manevră. După ce te-ai poziționat corect, adică ai oprit mașina în linie dreaptă cu locul de parcare și cu mașinile din jurul tău, este important să stabilești care sunt cele mai importante repere pentru o execuție corectă.

În general, este util să îți îndrepți atenția pe un obiect fix din spatele mașinii tale, cum ar fi un copac sau un stâlp de iluminat. În acest fel, te vei putea asigura că ai suficient de mult spațiu pentru a vira cât să te aliniezi cu locul de parcare.

După ce ai luat reperele și știi exact cât de mult trebuie să rotești volanul, este momentul să virezi maxim spre dreapta și să umbli la cutia de viteze și să muți schimbătorul pe poziția de marșarier.

5. Înainte de a porni mașina, asigură-te că poți executa manevra de deplasare

Pentru a îmbunătăți constant tactica de condus, prima ta grijă trebuie să fie să te asiguri. Asigură-te în permanență că nu reprezinți un pericol pentru tine sau pentru ceilalți participanți auto. Verifică luneta, dar și oglinda retrovizoare și pe cele laterale înainte de a mișca volanul!

În timp ce manevrezi, urmărește cu atenție mișcarea mașinii tale și a celor din jurul tău. În general, este util să virezi roțile mașinii în direcția opusă locului de parcare, astfel încât autoturismul să se îndrepte către el. În același timp, poți să folosești și de oglinda retrovizoare și cele laterale pentru a te asigura că mașina ta nu lovește alte mașini.

6. Poziționează mașina paralel cu bordura, într-un unghi de 45 de grade

Începe manevra și poziționează autoturismul la un unghi de aproximativ 45 de grade între direcția de deplasare și bordura lângă care vrei să execuți parcarea cu spatele. În felul acesta, vei crea un triunghi isoscel între mașină, bordură și direcția de deplasare.

Nu trebuie să te sperii dacă nu reușești din prima încercare. Repetă manevra până îți iese. Fiecare încercare te va ajuta să devii mai sigur în abordarea acestei manevre și vei ajunge să o faci fără probleme.

7. Virează maxim stânga și apoi apropie ușor masina de bordura laterala

volanul maxim stânga

Acum că ai trecut autoturismul în paralel cu bordura, este momentul să virezi la maximum spre stânga. Urmărește și celelalte mașini parcate, însă scopul tău acum este să aliniezi mașina ta lateral cu bordura, pe sensul drumului.

8. Când ești în linie cu bordura alternează față-spate pentru a te orienta corect

Când îți vezi propria mașină poziționată total lateral cu bordura pe sensul drumului, îndreaptă volanul. Următorul și ultimul tău pas este să miști mașina în fața și în spate, în așa manieră încât să parchezi masina perfect drept și paralel cu bordura.

Ai nevoie de cursuri auto suplimentare? Înscrie-te rapid pe VreauPermis.ro!

Chiar și după promovarea examenului auto se întâmplă să mai ai nevoie de câteva lecții plus cu instructorul tău. Poți solicita ședințe de condus în plus chiar și după promovarea permisului de conducere. Atât timp cât scopul tău este să șofezi și să parchezi corect în situațiile, și așa tulburate ale traficului bucureștean.

Dacă ți s-au părut interesante informațiile, revino pe blogul nostru pentru și mai mult conținut util!




Galerie Parc Auto


Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro

PARTENERI