Ai rămas fără permis de conducere? Dacă, din varii motive, ți s-a anulat dreptul de a conduce, recomandarea noastră ar fi să aștepți până la redobândirea permisului de conducere. În caz contrar comiți o infracțiune severă. Prevederile legale referitoare la conducere fara permis sunt cât se poate de bine împământenite.
Legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducerea pe drumurile publice a unui vehicul care face parte din categoriile auto A, B, C, D și Tr. Mai mult, controalele rutiere au început să fie tot mai dese, iar Poliția Rutieră nu face concesii.
Prin urmare, scoala de soferi TEO te îndeamnă să fii atent la valabilitatea permisului de conducere și în cazul în care se întâmplă să îți fie anulat dreptul de a conduce, să aștepți până când poți susține examenul auto de redobândire permis categoria B.
Nu doar B-ul este important! Te invităm să descoperi și celelalte categorii permis și să optezi pentru varianta care se potrivește cel mai bine cerințelor tale de zi cu zi! Până atunci, rămâi alături de noi și îți vom prezenta pe scurt cele mai importante detalii despre sacțiunile prevăzute în alin 1 din Codul Penal pentru conducere fara permis. Să începem!
Cuprins:
-
Codul Penal: Prevederi conducere fara permis
-
Sancțiuni în funcție de tipul de conducere fara permis auto
-
Verifică întotdeauna valabilitatea permisului de conducere!
Codul Penal: Prevederi conducere fara permis
Conform Codului Penal, conducerea pe drumurile publice fără permis auto este o infracțiune și în România se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă penală. În plus, conducătorul auto poate fi sancționat cu măsuri complementare, cum ar fi suspendarea dreptului de a conduce autovehicule sau confiscarea vehiculului.
Un alt punct extrem de important de menționat aici. Dacă în timpul mersului, manevrele de conducere fara permis au dus la producerea unui accident rutier, pedeapsa poate fi mai mare, în funcție de gravitatea consecințelor acestuia. În astfel de cazuri, legea prevede obligativitatea exercitării unei sentințe între 2 și 7 ani.
Oricine posedă permis de conducere trebuie să cunoască regulile privind conducerea pe drumurile publice. Spre exemplu, la fel de gravă precum practica de conducere fără permis este și conducerea pe drumurile publice unei persoane de către o persoană care nu posedă permis de conducere necorespunzător categoriei sau subcategoriei pe care o conduce.
Așadar, conducerea unui vehicul fără permis de conducere este o infracțiune gravă și poate avea consecințe serioase asupra celui care o comite, inclusiv sancțiuni penale și administrativ-materiale, și chiar și restricții în privința dreptului de a conduce autovehicule.
Sancțiuni în funcție de tipul de conducere fara permis auto
Conducerea unui vehicul pe drumurile publice fără permis auto este o infracțiune și poate duce la sancțiuni penale, precum și la amenzi și alte consecințe juridice. Sancțiunile pentru conducerea fără permis auto variază în funcție de gravitatea infracțiunii.
În general, există trei tipuri de infracțiuni pentru actul de conducere fara permis auto. Prima dintre acestea face referire la situația în care actul de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei de vehicul cu care circuli pe drumurile publice.
O altă prevedere se aplică pentru conducere fara permis cu executare sau suspendare și, desigur, există și situația favorabilă în care în timpul șofatului fără permis nu s-a produs niciun accident cu victime sau pagube.
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu o categorie nepotrivită
Dacă ești prins conducând un vehicul pe drumurile publice și nu ai permisul de conducere adecvat categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv, conform noului Cod Penal, acest tip de infracțiune se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
De asemenea, dacă o persoană al cărei permis de conducere a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce pe drumurile publice a fost anulat, pedeapsa este tot de la 6 luni la 3 ani și amendă considerabilă.
Conducere fara permis: diferența între pedeapsa cu suspendare și executare
Deși legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, iar actul de conducere fără permis este o infracțiune serioasă și se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă, se pare că șoferii încă mai au scăpări.
Este, totuși, important de menționat faptul că dacă o persoană care nu posedă permis de conducere este surprinsă pentru prima dată pentru această infracțiune și nu mai are la activ alte infracțiuni, pedepsele pot fi puțin mai indulgente. Altfel spus, pedeapsa poate fi aplicată cu suspendare sau chiar amânare.
Atenție! Decizia de a aplica o pedeapsă mai puțin severă se aplică doar în lipsa altor infracțiuni similare sau lipsa de victime sau daune materiale. Dacă o persoană a mai comis această infracțiune sau alte infracțiuni în trecut, atunci poate primi o pedeapsă cu executare.
Se pedepseşte cu închisoarea și conducerea fără permis în care nu au existat victime sau daune?
Da, orice persoana fără permis auto care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere poate și va fi sancționată cu amendă și închisoare de la 6 luni la 3 ani, conform art 335 alin 2 din Codul Penal.
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere este o infracțiune serioasă, care este pedepsită chiar dacă nu se produce niciun accident. Motivul pentru care este considerată o infracțiune gravă și pentru care se pedepsește în conformitate cu prevederile legale este pentru că pune în pericol siguranța traficului pe drumurile publice.
Verifică întotdeauna valabilitatea permisului de conducere!
Dreptul de a conduce un vehicul este un privilegiu important și responsabilitatea deținerii acestuia nu trebuie subestimată. Este important să verifici întotdeauna valabilitatea permisului de conducere, întrucât conducerea cu un permis expirat sau suspendat poate duce la consecințe grave.
Astăzi este atât de simplu să verifici valabilitatea permisului tău de conducere! În general, trebuie să pornești de la ideea că valabilitatea unui permis de conducere este de 10 ani. Dacă nu vrei să consulți actul, poți oricând să verifici valabilitatea online.
Vrei să dai de permis de conducere? Alege școala de șoferi TEO!
Pentru obținerea permisului de conducere este important să alegi o școală de șoferi cu instructori specializați pentru fiecare categorie auto. La școala de șoferi TEO ai parte de lecții personalizate cu instructorul preferat de tine și autoturismul pe care vrei să înveți să conduci.
Înscrie-te pe VreauPermis.ro și selectează categoria auto pentru care îți dorești permisul de conducere și garantăm că vei obține dreptul de a conduce din prima! Nu trebuie să îți faci griji cu privire la practică, fiindcă suntem alături de tine la fiecare pas.
Înainte de a te lansa pe drumurile publice, vei învăța manevrele necesare și conducerea defensivă în poligon. Școala de șoferi TEO este printre singurele școli din București care deține poligon propriu, iar cursanții noștri beneficiază de două sesiuni gratuite în cadrul pachetului de școlarizare!