Ce poti conduce cu categoria B?

02.12.2022


Condusul necesită atenție și responsabilitate de fiecare dată când te afli în spatele volanului. Un bun șofer nu este cel care găsește cea mai avantajoasă rută și folosește manevre periculoase pentru a ajunge la destinație. Un șofer bun este cel care conduce prudent și este atent la tot ce se întâmplă în trafic.

Acesta este primul lucru pe care îl transmitem elevilor noștri în cadrul cursurilor la școala de șoferi. Prudența la volan este cheia unei bune conduite de drum. Să obții permis de conducere categoria B nu este greu. Chiar dacă poartă denumiri diferite în funcție de localizarea geografică, această categorie de permis este cea mai răspândită din lume.

Rămâi în continuare alături de noi și vei afla o mulțime de lucruri importante despre obținerea permisului de conducere. Dedicăm această postare de blog celei mai răspândite categorii auto și vom discuta pe larg despre permisul de conducere din categoria B.

Vom expune pe scurt cele mai importante curiozități și informații despre vârsta la care te poți înscrie la cursurile noastre, cum te pregătim pe parcursul ședințelor auto, cât și ce poti conduce cu categoria B.

Principalele informații pe care le vei afla din acest articol:

 1. De la ce vârstă poți da de permis categoria B?
 2. Cum te pregătești pentru obținerea permisului de conducere?
 3. Ce poti conduce cu categoria B?
 4. Ce diferențe sunt între categoria B, B1 și categoria BE?

De la ce vârstă poți da de permis categoria B?

vehicul examen scoala auto

Pregătirea și examenul auto sunt două chestiuni separate. Pentru tinerii care își doresc obținerea permisului de conducere cât mai grabnic recomandăm înscrierea timpurie la cursurile de legislație și ulterior de practica.

Conform legii, nu poți susține un examen auto înainte de a împlini vârsta legală de 18 ani. Totuși, acest aspect nu trebuie să te împiedice să te înscrii la cursurile noastre de pregătire pentru obținerea permisului de conducere.

Codul rutier permite pregătirea viitorilor șoferi cu cel puțin 3 luni înainte de majorat, cu o singură condiție. Orice cursant se poate înscrie la școala de șoferi înainte de a împlini 18 ani, însă vor putea susține examenul auto doar în baza vârstei legale.

Cum te pregătești pentru obținerea permisului de conducere?

scoala auto permis de conducere

Pentru a conduce propriul autovehicul într-o zi, ai nevoie de pregătire teoretică și practică. În cadrul cursurilor oferite la școala de șoferi TEO, instructorii noștri contribuie la instruirea și formarea viitorilor absolvenți și dezvoltarea deprinderilor acestora la volan.

Ansamblul de cunoștințe acumulate pe parcursul școlii conduce la responsabilizarea următoarei generații de șoferi. Timp de aproximativ 4 săptămâni, în calitate de cursant, vei avea la dispoziție cursuri de legislație predate de instructori specializați, în care ți se va explica punctual însemnătatea fiecărui semn de circulație și a reglementărilor auto.

După finalizarea ședințelor teoretice vei susține un examen preliminar pe baza căruia vedem dacă ești pregătit pentru partea practică. Examenul este similar cu proba teoretică pe care o vei susține la proba pentru obținerea permisului de conducere. Diferit de aceasta însă, pentru promovare la partea practică, va trebui să răspunzi corect doar la 16 din cele 26 de întrebări de legislație.

Timp de 30 de ședințe vei avea la dispoziție un autovehicul pe care vei exersa să șofezi. Sub îndrumarea instructorului ales, vei face cunoștință cu autovehiculul, vei învăța tehnica virajelor, mersul înapoi, cum să parchezi și cum se fac depășirile.

Ce diferențe sunt între categoria B, B1 și categoria BE?

ce poti conduce

Ești curios să afli ce poti conduce cu categoria B? Hai să vedem împreună principalele caracteristici pentru fiecare categorie în parte. Marea diferență între cele trei tipuri de categorii stă în masa maxima autorizata a vehiculelor pe care șoferul le poate conduce.

Categoriile B și BE sunt destinate autovehiculelor, în timp ce categoria B1 este rezervată exclusiv pentru ansamblul de cvadricicluri cu masa până în 400 de kilograme. O altă diferență este vârsta, întrucât pentru a da examenul auto pentru o categorie de tip BE nu este obligatoriu să ai 18 ani, te poți înscrie și vei putea susține examenul și la 16 ani.

Permis categoria B1

 • la examen șoferul trebuie să aibă 18 ani împliniți
 • cvadricicluri cu masa de până în 400 kilograme
 • vehicule destinate transportului de mărfuri de până în 550 kilograme
 • vehicule echipate cu motor cu ardere internă sau motor electric de până la 15 kW

Permis categoria B

 • la examen șoferul trebuie să aibă 18 ani împliniți
 • autovehicule cu masa de până la 3.500 kg
 • autovehicule cu numărul maxim de locuri de maximum 8 persoane
 • ansamblul de autovehicul din categoria B și remorca de până în 750 kg

Permis categoria BE

vehicul si remorca

 • la examen șoferul trebuie să aibă 16 ani împliniți
 • autovehicule cu masa totala care depășește 4.250 kg
 • ansamblul de autovehicul din categoria B și remorca cu masa peste 750 kg

Ce poti conduce cu categoria B?

Categoria B a permisului de conducere este extrem de ofertantă pentru șoferi. Poți alege să conduci orice autovehicul care nu depășește masa maxima autorizata de 3.500 kg, iar dacă preferi poți atașa și o remorca de până în 750 kg.

Deci, la întrebarea ce poti conduce cu categoria B răspunsul este simplu: cam orice marcă și model de vehicule vezi la ordinea zilei în trafic. Poți alege vehicule cu 5 locuri, dar poți conduce și vehicule care dispun de o compartimentare care nu este mai mare de 8 locuri incluzând locul șoferului.

Indiferent de marca sau modelul de autovehicul scopul tău o dată ce ai luat permisul de conducere este să te asiguri că respecți regulile de circulație și conduci prudent. Nu trebuie să practici manevre periculoase pentru a-ți demonstra măiestria la volan.

Înscrie-te la cursurile noastre și ia-ți permisul de conducere!

școala de șoferi TEO

Obținerea permisului de conducere la o vârsta fragedă îți poate garanta independența și libertatea după care tânjești. Dacă îți dorești să faci parte din cea mai responsabilă comunitate de viitori șoferi, te așteptăm la cursurile auto pentru permis categoria B.

Alege categoria dorită și înscrie-te și tu la cursul potrivit pentru tine pe VreauPermis.ro! De la începători la șoferi experimentați, la școala de șoferi TEO fiecare cursant își găsește locul. Vino în comunitatea învingătorilor și învață să conduci cu încredere pe drumurile publice!
Galerie Parc Auto


Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro