Acte necesare schimbare permis de conducere: Vezi ce ai nevoie și dacă le-ai pregătit pe toate!

01.02.2023


Le-ai pregătit pe toate? Da, chiar la acele acte necesare schimbare permis ne referim! Nu sunt foarte multe, însă dacă nu le ai pe toate, riști să faci drumul până la DRPCIV degeaba. Dacă vrei să fii 100% pregătit, ar fi bine să rămâi cu ochii pe acest articol până la final. Îți vom povesti pe scurt tot ce trebuie să pregătești în materie de documente auto pentru permis expirat.

Sunt câteva lucruri pe care trebuie să le reții dacă vrei să îți reînnoiești permisul de conducere. Indiferent de motivul pentru care ai nevoie să îl reînnoiești: că l-ai pierdut, ți-a fost furat sau a expirat. În plus, dacă ne urmărești până la final vei afla câteva sfaturi și lucruri utile pe care ar trebui să le cunoști despre cele mai populare categorii permis.

Ești pregătit să înfrunți birocrația într-un mod isteț? Dacă ai pregătit toate actele necesare nu ai de ce să îți faci griji că vei pierde mult timp cu schimbarea permisului auto expirat/furat/pierdut.

Haide să vezi care sunt cele mai importante lucruri pe care le vei afla astăzi:

  • Ce faci la expirarea/pierderea/furtul permisului de conducere?
  • Acte necesare schimbare permis
  • Dovada plății taxei pentru permisul de conducere
  • Fișa medicală autorizată de o instituție specializată
  • Actul de identitate în original și copie
  • Sfaturi și lucruri utile despre cele mai populare categorii de permis auto

Ce faci la expirarea/pierderea/furtul permisului de conducere?

permis de conducere

În primul rând, nu trebuie să mai circuli cu mașina. Este primul lucru pe care îl poți face dacă valabilitatea permisului de conducere s-a terminat. Pasul imediat următor este să te apuci de completarea dosarului auto pentru procedura de preschimbare permis auto.

Nu te gândi că sunt multe acte necesare schimbare permis. Vei avea nevoie de 3 documente esențiale pentru a înainta procedura, iar toate acestea se obțin pe loc. Așa că nici măcar nu trebuie să îți faci griji că va dura mult.

De îndată ce pregătești dosarul cu acte necesare schimbare permis, te poți duce la Direcția Regim Permise de Conducere și poți solicita o cerere schimbare permis auto. Înainte însă de a face acest lucru, haide să vedem pas cu pas care sunt actele necesare pentru schimbarea permisului auto.

Acte necesare schimbare permis de conducere

acte permisul de conducere

Din fericire, nu are importanță motivul pentru care soliciți schimbarea permisului auto. Așa că, indiferent de motivul schimbării (furtului permisului, pierderea sau expirarea), depunerea documentelor este principalul aspect care trebuie să te preocupe pentru a putea continua să circuli pe drumurile publice.

Preschimbarea permisului de conducere nu durează mult. Dacă dispui de dosarul complet cu acte necesare schimbare permis auto, Serviciul Public Comunitar Regim Permise va aproba eliberarea permisului de conducere cu noul termen de valabilitate în maximum 15 zile lucrătoare.

Înainte de a pregăti dosarul cu acte necesare schimbare permis, reține și faptul că poți evita statul la cozi, iar înainte de a solicita cererea titularului de eliberare a noului permis, te poți programa pe platforma online pusă la dispoziție de DRPCIV. Solicitarea de preschimbare permis va fi luată în calcul imediat, iar orele de programare se respectă cu strictețe.

Dovada plății taxei pentru permisul de conducere

Permisele de conducere pot fi eliberate imediat ce plătești taxa de permis auto, în valoare de 89 de lei. Aceasta se poate achita la orice sucursală CEC Bank sau la Trezoreria sectorului de care aparții. Desigur, poți plăti taxa și online, dacă preferi această variantă. Poți folosi platforma pusă la dispoziție de Ghiseul.ro

Eliberarea noului permis de conducere depinde de dovada plății taxei permisului auto expirat/furat/pierdut. Această chitanță trebuie atașată dosarului cu acte necesare schimbare permis.

Fișa medicală autorizată de o instituție specializată

Încă ești apt să conduci? Da, te întrebăm dacă încă este valabilă analiza medicală efectuată de o unitate medicală autorizată atunci când ai dat prima dată de permisul auto. În cazul în care ai uitat, fișa medicală este un document emis de o unitate medicală autorizată cu valabilitate de 6 luni.

Astfel că, procedura de schimbare permise auto și eliberarea unui duplicat al permisului de conducere necesită o nouă vizită medicală pentru a emite o nouă fișă medicală cu valabilitate extinsă perioadei pentru care vei avea nevoie în momentul reînnoirii permisului de conducere.

Actul de identitate în original și copie

Buletinul sau cartea de identitate, așa cum vrei să îl denumești, este extrem de important pentru eliberarea permisului de conducere. Vei avea nevoie de documentul de identitate în original, dar și copie pentru a solicita un duplicat al permisului de conducere (în caz de pierdere sau furt) și eliberarea unui nou permis auto în cazul în care acesta a expirat.

Sfaturi și lucruri utile despre cele mai populare categorii de permis auto

Acestea sunt cele 3 acte necesare schimbare permis de conducere. Fără un dosar care să le cuprindă pe toate, nu vei putea înainta cererea de eliberare a noului permis auto. Așa că este foarte important să urmărești cu atenție această listă.

Pentru a fi și mai sigur, poți verifica articolul nostru referitor la întreaga procedură pentru preschimbarea permisului auto. Vei găsi toate detaliile necesare dacă ai un permis de conducere expirat.

Dacă ne referim în continuare la acte necesare schimbare permis auto, procedura și documentele sunt aceleași pentru oricare dintre cele 17 categorii de permis auto. Dar, în cazul în care te pregătești pentru înscrierea auto, atunci îți recomandăm să urmărești articolele noastre viitoare.

Vrei carnet pentru o altă categorie auto? Înscrie-te pe VreauPermis.ro!

obtinerea permisului auto

Vrei să obții permisul de conducere pentru o altă categorie auto? Înscrie-te la cursurile noastre legislative și de conducere pe VreauPermis.ro! Punem la dispoziție o vastă experiență în șofat defensiv și prudent. Instructorii școlii noastre de șoferi sunt adevărați profesioniști care pun preț pe disciplina la volan și, mai presus de orice, pe siguranța ta ca participant la trafic.

Este foarte important pentru un viitor șofer ca siguranța să îi fie asigurată la volan. Tocmai de aceea, noi ne concentrăm pe acest aspect înainte de a propune începerea orelor practice. Suntem singura instituție de profil care asigură pregătire în poligon propriu înainte de a începe propriu-zis orele de conducere pe drumurile publice.
Galerie Parc Auto


Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro
Parc Auto vreaupermis.ro

PARTENERI