Categorie


Pentru a naviga în meniul de atestate apasă pe numele fiecărei categorii.Scoala de soferi TEO: Categorii permis auto

Ti-ai facut curajul sa dai de permis? Ia-l din prima alaturi de un instructor auto specializat de la scoala de soferi TEO. Pe VreauPermis.ro vei descoperi o selectie vasta de categorii permis de conducere din care o poti alege pe cea care te intereseaza pe tine.

17 Categorii permis de conducere

Fiecare categorie vine cu propriile sale cerinte de inscriere si propriul tarif, iar pentru fiecare din cele 17 categorii de vehicule conditiile de inscriere se schimba. Hai sa le luam pe fiecare in parte, cat sa iti poti face o idee!

Categoria A

In cadrul acestei categorii permis de conducere fac parte urmatoarele clase suplimentare: A1, A2 si AM. Daca iti doresti sa conduci vehicule din categoria A cu subclasele de rigoare, trebuie sa stii ca obtinand permisul de conducere vei putea conduce motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puteri variate (in functie de subcategoria permisului de conducere). Cel mai important aspect pe care trebuie sa il cunosti este faptul ca ai nevoie de cel putin 2 ani de conducere la activ pentru a putea conduce motociclete sau cvadricicluri.

Categoria B

Categoriile B, B extins, B1 si BE iti ofera posibilitatea de a conduce ansamblul de vehicule a caror masa totala maxima autorizata este curpinsa intre 400-550 kg (pentru categoria B1) si 3.500-4.250 kg pentru categoriile B, B extins si BE. Mai mult, ansamblul format dintr-un autovehicul si o remorca nu trebuie sa aiba un numar de locuri mai mare de 8. In general, la categoria BE, acest ansamblu este format dintr-un autovehicul din categoria B la care se ataseaza o remorca a carei masa maxima autorizata nu este mai mare de 750 kg.

Categoria C

Categoria C a permiselor de conducere include subcategoriile C1, C1E si CE. Permisele de conducere destinate pentru categoriile C se pot obtine doar de la varsta de 21 de ani impliniti. De regula, permisul de conducere valabil numai pentru categoria C este destinat persoanelor care isi doresc sa lucreze pe camion sau sa tracteze vehicule de mari dimensiuni cu propriul autovehicul.

Ca regula generala, categoriile de permise de conducere C permit conducerea unor ansambluri de vehicule formate dintr-un autovehicul si o remorca, iar masele maxime autorizate variaza in functie de fiecare subcategorie in parte. Te invitam sa descoperi mai multe detalii la fiecare categorie in parte.

Categoria D

Categoria D sau D1, impreuna cu categoriile D1E si DE sunt destinate transportului de persoane. In principiu, orice cursant poate opta pentru obtinerea unui permis pentru categoria D si subcategoriile sale dupa ce implineste varsta de 21 de ani. Autovehiculul destinat transportului de persoane poate fi, asadar, condus doar in momentul in care cursantul indeplineste toate conditiile impuse de lege.

Categoria Tr

Daca vrei sa obtii dreptul de a conduce vehicule de tipul unui tractor agricol sau forestier, atunci vei avea nevoie sa obtii un permis de conducere pentru vehicule din categoria Tr. Principiile pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria anterior mentionata se aseamana in mare parte cu cele pentru celelalte tipuri de categorii.

In schimb, ce este important de retinut face referire la faptul ca titularul permisului de conducere trebuie sa aiba cel putin 18 ani pentru a sustine examenul auto. Asadar, eliberarea unui nou permis de conducere pentru o categorie de permis Tr nu trebuie sa indeplineasca conditii suplimentare ca in cazul altor categorii ori 2 ani de conducere anterioara (cum este in cazul motocicletelor din categoria de permis A2).

Esti gata sa obtii dreptul de a conduce autovehicule indiferent de marimea sau tipul lor? Inscrie-te la scoala de soferi TEO si obtine permisul de conducere din prima incercare! Iti punem la dispozitie 17 categorii permis de conducere printre care unele destinate si pentru dreptul de conducere a autovehiculelor sau tramvaielor.